martes, 3 de mayo de 2011

Arxivers. Ens reinventem?


Les eines i recursos que ens ofereix la tecnologia han provocat nous reptes, noves inquietuds, i, pel que fa als professionals de l’arxivística, la gestió de documents i de la informació, un cert neguit per estar a l’alçada de les circumstàncies, formar-nos per poder donar resposta a les peticions dels usuaris que sol·liciten la informació ràpida, fàcil, en línea.
Hem de trobar l’equilibri entre el que som, quines són les nostres competències professionals i, el que se’ns demana que siguem. Què hem de canviar o millorar? Identificar les necessitats dels nostres usuaris, conèixer, per exemple, com les xarxes socials ens poden donar suport en els centres d’arxiu, tipificar els usuaris i les seves necessitats d’informació, el perfil de les cerques i saber relacionar la informació, sense oblidar-nos dels principis de la ciència arxivística.
D’altra banda, la majoria de nosaltres treballem en institucions de l’Administració pública i aquesta és una perspectiva ben diferent a la de l’empresa privada, i sobretot pel que fa a les consultores que són contractades per l’Administració per donar suport a tasques de circuits documentals, gestió de documents, implantació de processos, etc. Per què no compten amb arxivers en les seves plantilles? Què els podem oferir? Ens cal reflexionar sobre altres sortides laborals que podem tenir els arxivers en entorns canviants.
Allò evident és que hi ha una dispersió d’eines i llenguatges informàtics que ens ofereixen les noves tecnologies de la informació, que les hem de conèixer i incorporar a l’arxivística i la gestió documental si volem donar resposta a les peticions d’informació dels nous usuaris.
En aquesta nova edició, el XIIIè Congrés d’Arxivística de Catalunya, que enguany se celebra a Lloret de Mar, s’ha programat un seguit de presentacions per poder conèixer de primera mà i per part d’experts en les matèries, quines són aquestes noves eines, els nous models i continguts per promoure la nostra professió, tant a nivell públic com en el món privat.
Hi participaran:
El filòsof Xavier Antich; els arxivers Marcel Pena, Joan Soler, Rebekah Fairbank, Julio Quilez i J. Pierre Moufflet; l'expert en Internet, xarxes socials i comunicació web, Jordi Graells; l'escriptor Antoni Puigverd i l'historiador Joan B. Culla; Josep Matas, advocat, Josep Conejo, coordinador del grup de competències professionals i els participants de la taula rodona sobre arxivers i empresa privada Mario Alguacil, Rosa Lloveras i Arnau Guardiola.

Assemblea General
Coincidint amb la celebració del XIII Congrés d'Arxivística de Catalunya, el dia 6 de maig tindrà lloc l'Assemblea General de l'Associació d'Arxivers-Gestors Documentals de Catalunya. Podeu consultar a continuació la documentació informativa:

No hay comentarios:

Publicar un comentario


U. Carlos III de Madrid. Campus de Colmenarejo. Sede del Observatorio